Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?

To dzięki niemu zaraz po przebudzeniu dostarczamy niezbędnych makroskładników, które pozwolą naszemu organizmowi być na najwyższych obrotach od samego rana.

Jednak nie zawsze mamy czas, aby je zjeść. Często się spieszymy do pracy czy szkoły, wolimy dłużej pospać lub po prostu nie jemy, bo tak jest łatwiej.

Dlaczego warto jeść śniadanie? Oto kilka powodów:

  • po całonocnej regeneracji naszego organizmu w postaci snu potrzebujemy po przebudzeniu dobrego paliwa, aby zacząć właściwie funkcjonować, dlatego tak istotne jest zjedzenie pierwszego posiłku,
  • nie jest żadnym odkryciem, że jedzenie śniadania przyspiesza metabolizm, co przyczynia się do szybszego zgubienia zbędnych kilogramów,
  • zwiększa odporność,
  • wprawia w dobry nastrój i dostarcza energii, którą można wykorzystać w pozostałej części dnia,
  • wspólnie z bliskimi można spędzić miło poranek, jedząc pyszne śniadanie.

Poniżej propozycje, jak przygotować szybkie i pełnowartościowe śniadanie:

Owsianka z nasionami chia, owocami i masłem orzechowym:

  • 3 czubate łyżki płatków owsianych górskich,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • szklanka mleka,
  • ulubione owoce,
  • łyżeczka masła orzechowego,
  • szczypta cynamonu.
  1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 min, aż woda się wchłonie, a najlepiej na całą noc.
  2. Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki i łyżeczkę nasion chia i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.
  3. Przekładamy do miseczki, dodajemy ulubione owoce i łyżeczkę masła orzechowego.


Budyń jaglany:

  • 4 łyżeczki kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka kokosowego (można zastąpić innym),
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • cynamon, imbir,
  • łyżeczka miodu,
  • 1 jabłko,
  • 1 brzoskwinia.
  1. Kaszę opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Mleko wraz z kaszą zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez ok. 12-15 min – aż całość zgęstnieje, a kasza będzie miękka.
  3. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Cała masę wraz z przyprawami i miodem blendujemy na gładko.
  5. Jabłko i brzoskwinię ścieramy na grubych oczkach na tarce, podsmażamy na łyżeczce oliwy z oliwek.
  6. Owoce wykładamy na spód naczynia, a na wierzch dajemy masę budyniową.

SMACZNEGO!

Instagram