Za oknem szaro, ponuro, kolory jesieni tracą na wyrazistości. Rano wita nas mroźne, przenikające powietrze. Na samą myśl o wyjściu z domu przechodzą Cię dreszcze. Odczucie chłodu będzie mniejsze, jeśli rozpoczniesz dzień od rozgrzewającego śniadania. Pankejki – idealnie smakują na „dzień dobry”, jeśli dodasz do nich szczyptę cynamonu i imbiru nie tylko wzbogacisz ich smak, ale przede wszystkim poprawisz krążenie, a przez to odczucie ciepła. Ponadto:
Cynamon – działa przeciwzapalnie, obniża cholesterol, wspomaga trawienie, wykazuje działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych.
Imbir – dzięki rozgrzewającym właściwościom zapobiega przeziębieniu i grypie. Działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
Wypróbuj nasz przepis:
- 3/4 szklanki mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- banan
- olej kokosowy do smażenia
- Wszystkie składniki: mąkę, jajko, mleko i proszek do pieczenia połącz ze sobą na gładką masę i odstaw na 15-20 minut. Dodaj szczyptę cynamonu i imbiru, wymieszaj ponownie.
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką masę i smaż do zarumienienia z dwóch stron.
- Pankejki przekładaj pokrojonym w plasterki bananem i posyp cynamonem.
SMACZNEGO !