Za oknem szaro, ponuro, kolory jesieni tracą na wyrazistości. Rano wita nas mroźne, przenikające powietrze. Na samą myśl o wyjściu z domu przechodzą Cię dreszcze. Odczucie chłodu będzie mniejsze, jeśli rozpoczniesz dzień od rozgrzewającego śniadania. Pankejki – idealnie smakują na „dzień dobry”, jeśli dodasz do nich szczyptę cynamonu i imbiru nie tylko wzbogacisz ich smak, ale przede wszystkim poprawisz krążenie, a przez to odczucie ciepła. Ponadto:

Cynamon – działa przeciwzapalnie, obniża cholesterol, wspomaga trawienie, wykazuje działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych.

Imbir – dzięki rozgrzewającym właściwościom zapobiega przeziębieniu i grypie. Działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.

Wypróbuj nasz przepis:

  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • banan
  • olej kokosowy do smażenia
  1. Wszystkie składniki: mąkę, jajko, mleko i proszek do pieczenia połącz ze sobą na gładką masę i odstaw na 15-20 minut. Dodaj szczyptę cynamonu i imbiru, wymieszaj ponownie.
  2. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką masę i smaż do zarumienienia z dwóch stron.
  3. Pankejki przekładaj pokrojonym w plasterki bananem i posyp cynamonem.

SMACZNEGO !

Instagram