Trening, treningiem, ale zdrowe odżywianie to 70 % sukcesu w dążeniu do zdrowej sylwetki.
Nasiona chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej to niezwykle odżywcze i pełnowartościowe superfoods.
Te małe niepozorne ziarenka są niezwykle bogate w wapń i białko oraz są cennym źródłem kwasów OMEGA-3.
Przygotowanie:
1. 15 g (łyżka stołowa) chia wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem, po chwili aż nasiona pochłoną wodę, jeszcze raz przemieszaj i odstaw.
2. Do wystudzonych nasion dodaj jogurt naturalny i taką masę najlepiej odstaw na 24 h do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli nie chcesz czekać odstaw całość do lodówki na 30 minut i dodaj wybrane składniki.
3. W zależności, którą z poniższych wersji wybierzesz, kolejna część przygotowania będzie banalnie prosta.
Wersja z bananem: banana pokrój w plasterki, dodaj do jogurtu i posyp szczyptą cynamonu.
Wersja z sosem malinowo – kakaowym: maliny wrzuć do rondelka, dodaj 1/4 szklanki wody i na minimalnej mocy kuchenki mieszaj, aż woda wyparuje, a maliny pięknie się rozpuszczą, dodaj kakao.
Wersja z masłem orzechowym i kokosem: na wierzch jogurtu dodaj łyżeczkę masła orzechowego i posyp odrobiną wiórek kokosowych.
Jogurtowe chia z bananem:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 15 g nasion chia
- 1/2 średniej wielkości banana (90 g)
- szczypta cynamonu
Porcja 228 kcal – 13 g B / 29 g W/ 5 T
Jogurtowe chia z sosem malinowo – kakowym
- 200 g jogurtu naturalnego
- 15 g nasion chia
- 70 g malin
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
Porcja 168 kcal – 14 B / 14 W / 5 T
Jogurtowe chia z masłem orzechowym i kokosem
- 200 g jogurtu naturalnego
- 15 g nasion chia
- 20 g masła orzechowego
- 5 g wiórek kokosowych
Porcja 298kcal – 17 B / 14 W / 19 T