Trening, treningiem, ale zdrowe odżywianie to 70 % sukcesu w dążeniu do zdrowej sylwetki.

Nasiona chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej to niezwykle odżywcze i pełnowartościowe superfoods.

Te małe niepozorne ziarenka są niezwykle bogate w wapń i białko oraz są cennym źródłem kwasów OMEGA-3.

Przygotowanie:

1. 15 g (łyżka stołowa) chia wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem, po chwili aż nasiona pochłoną wodę, jeszcze raz przemieszaj i odstaw.

2. Do wystudzonych nasion dodaj jogurt naturalny i taką masę najlepiej odstaw na 24 h do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli nie chcesz czekać odstaw całość do lodówki na 30 minut i dodaj wybrane składniki.

3. W zależności, którą z poniższych wersji wybierzesz, kolejna część przygotowania będzie banalnie prosta.

Wersja z bananem: banana pokrój w plasterki, dodaj do jogurtu i posyp szczyptą cynamonu.

Wersja z sosem malinowo – kakaowym: maliny wrzuć do rondelka, dodaj 1/4 szklanki wody i na minimalnej mocy kuchenki mieszaj, aż woda wyparuje, a maliny pięknie się rozpuszczą, dodaj kakao.

Wersja z masłem orzechowym i kokosem: na wierzch jogurtu dodaj łyżeczkę masła orzechowego i posyp odrobiną wiórek kokosowych.

 

Jogurtowe chia z bananem:

  •  200 g jogurtu naturalnego
  • 15 g nasion chia
  • 1/2 średniej wielkości banana (90 g)
  • szczypta cynamonu

Porcja 228 kcal – 13 g B / 29 g W/ 5 T

 

Jogurtowe chia z sosem malinowo – kakowym

  •  200 g jogurtu naturalnego
  • 15 g nasion chia
  • 70 g malin
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

Porcja 168 kcal – 14 B / 14 W / 5 T

 

Jogurtowe chia z masłem orzechowym i kokosem

  •  200 g jogurtu naturalnego
  • 15 g nasion chia
  • 20 g masła orzechowego
  • 5 g wiórek kokosowych

Porcja 298kcal – 17 B / 14 W / 19 T

 

SMACZNEGO !!

Instagram