- 2 całe jaja (białko osobno, żółtka osobno)
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jedno żółtko mieszamy z łyżeczką gorzkiego kakao i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 15-20 minut. Zimna polewa lepiej smakuje.
- Białka jaj ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli.
- W osobnej miseczce mieszamy drugie żółtko i mąkę ryżową.
- Tak powstałą masę delikatnie mieszamy z białkami jaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wlewamy masę i na małym ogniu smażymy pod przykryciem z dwóch stron.
- Omlet przekładamy na talerz, dekorujemy ulubionymi owocami i polewamy „legalną czekoladą”.