Każdy z nas uwielbia pizzę, prawda? 4 sery, z dodatkiem kurczaka czy z owocami morza to najbardziej popularne kombinacje. Jednak my odbiegamy od standardów i przygotowaliśmy świetna alternatywę tego dania. Pizza na spodzie z kalafiora to idealny zamiennik standardowej. Kalafior jest bogaty w dużą ilość składników mineralnych, takich jak potas, magnez oraz witaminyz grupy B: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. To warzywo jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny w diecie. Powoduje uczucie sytości i jest niskokaloryczne, więc świetnie się sprawdzi u osób aktywnych i dbających o sylwetkę.

Warto również podkreślić, że nie wywołuje alergii, co jest ważne dla osób wrażliwych.

Składniki na spód:

  • średniej wielkości kalafior,
  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • sól, czosnek granulowany,
  • oliwa z oliwek.

Składniki na górę:

  • pieczarki z cebulą duszone na patelni,
  • szynka drobiowa,
  • kukurydza,
  • mozzarella,
  • ser cheddar starty na grubych oczkach,
  • sos pomidorowy,
    (lub inne ulubione składniki).

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy, aż wystygnie.
  2. Przekładamy do miski, blendujemy i dodajemy resztę składników – jajko, mąkę, sól, czosnek.
  3. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go dowolnym olejem i wykładamy masę kalafiorową.
  4. Formujemy kształt pizzy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku góra/dół w 200 st. C przez ok. 30 min.
  5. Po upieczeniu spodu wyjmujemy z piekarnika, układamy pozostałe składniki na wierzch i pieczemy jeszcze przez ok. 10 min.
  6. Podajemy z sosem pomidorowym.

Instagram