Każdy z nas uwielbia pizzę, prawda? 4 sery, z dodatkiem kurczaka czy z owocami morza to najbardziej popularne kombinacje. Jednak my odbiegamy od standardów i przygotowaliśmy świetna alternatywę tego dania. Pizza na spodzie z kalafiora to idealny zamiennik standardowej. Kalafior jest bogaty w dużą ilość składników mineralnych, takich jak potas, magnez oraz witaminyz grupy B: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. To warzywo jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny w diecie. Powoduje uczucie sytości i jest niskokaloryczne, więc świetnie się sprawdzi u osób aktywnych i dbających o sylwetkę.
Warto również podkreślić, że nie wywołuje alergii, co jest ważne dla osób wrażliwych.
Składniki na spód:
- średniej wielkości kalafior,
- 2 jajka,
- 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej,
- sól, czosnek granulowany,
- oliwa z oliwek.
Składniki na górę:
- pieczarki z cebulą duszone na patelni,
- szynka drobiowa,
- kukurydza,
- mozzarella,
- ser cheddar starty na grubych oczkach,
- sos pomidorowy,
(lub inne ulubione składniki).
Sposób przygotowania:
- Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy, aż wystygnie.
- Przekładamy do miski, blendujemy i dodajemy resztę składników – jajko, mąkę, sól, czosnek.
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go dowolnym olejem i wykładamy masę kalafiorową.
- Formujemy kształt pizzy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku góra/dół w 200 st. C przez ok. 30 min.
- Po upieczeniu spodu wyjmujemy z piekarnika, układamy pozostałe składniki na wierzch i pieczemy jeszcze przez ok. 10 min.
- Podajemy z sosem pomidorowym.