• 2 całe jaja (białko osobno, żółtka osobno)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jedno żółtko mieszamy z łyżeczką gorzkiego kakao i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 15-20 minut. Zimna polewa lepiej smakuje.
  2. Białka jaj ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli.
  3. W osobnej miseczce mieszamy drugie żółtko i mąkę ryżową.
  4. Tak powstałą masę delikatnie mieszamy z białkami jaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wlewamy masę i na małym ogniu smażymy pod przykryciem z dwóch stron.
  6. Omlet przekładamy na talerz, dekorujemy ulubionymi owocami i polewamy „legalną czekoladą”.

Instagram